25 Mart 2014 Salı

AutoCAD Workspace Nedir? Çalışma Alanı Kavramını Tanıyalım

Merhaba sevgili okurlar,

Autocad kullanmaya yeni başladıysanız, 2009 sürümü ile birlikte gelen WORKSPACE kavramını tanımanızda yarar olacaktır. Temel anlamda WORKSPACE çalışma alanı demektir. Bir çalışma alanı, çizim yaparken kullandığınız şerit menüler, çizim alanı, Toolpalette ayarlarınız ve buna benzer tüm kendinize özel ayarlarınızı saklayan bir boşluktur. Bir WORKSPACE
  • Özelleştirilmiş şerit menüler,
  • Ekran üzerinde açılıp kapanmış ögeler
  • Konumları ayarlanmış toolbar ve toolpaletler
  • Çizim alanı ayarları (renk görsel stil vb.)
bilgilerini saklar.
Çalışma alışkanlıklarınıza göre WORKSPACE özelleştirmeleri yapıp bu özelleştirmeleri ayrı ayrı kaydedebilirsiniz. Çalışma alanınızı özelleştirme konusuna ileride değineceğiz. Ancak AutoCAD'i yüklediğinizde önceden tanımlanmış konuya odaklı 4 adet Workspace vardır.
  1. Drafting & Annotation: 2 boyutlu çizim ve ölçülendirme için idealdir.
  2. 3D Basics: Genel 3B çalışma ve render için ayarlanmıştır.
  3. 3D Modeling: Gelişmiş 3B modelleme için idealdir.
  4. AutoCAD Classic: Eski tars toolbarları özleyenler için
Peki bu WORKSPACE'lere nerden ulaşacağız ve nasıl değiştireceğiz?


Şekil.1

AutoCAD 2009 sürümüyle birlikte tüm AutoCAD'lerde sağ alt köşedeki çark işaretine basarak WORKSPACE menüsünü açabilirsiniz.



AutoCAD 2012 ve sonraki sürümlerde ise sol üst köşedeki hızlı erişim menüsünde yer alır. Bu menüye bastığınızda dilediğiniz ön tanımlı WORKSPACE türünü seçebilirsiniz. Bunu yaptığınızda menülerinizin ve ekranınızın nasıl değiştiğini göreceksiniz. Bu yazımda daha derine inmeden sadece bir ayarı anlatıp bitireceğim. Workspace menüsünden "Workspace Settings..." seçeneğini seçin.


Şekil.3

Bu pencerede "When switching Workspaces" ayarında iki seçenek vardır.
  • "Do not save changes to workspace": Bu ayarda çalışma alanlarınız arasında geçiş yaparken, yaptığınız değişiklikleri saklamaz. Böylece Autocad'in orijinal ayarları kalır.
  • "Automatically save workspace changes": Çalışma alanınızda yaptığınız düzenlemeler geçişler sırasında kaybolmasın istiyorsanız bu ayarı seçin. Böylece menülerde ve ekranda yaptığınız düzenlemeler saklanmış olur.
İyi çalışmalar dilerim